Category: Есеи

Есеи

Опасности од мистицизмот

“Срдечно Посветено На Артур Едвард Вејт”[1] НЕОБИЧНА идеја упорно се шири, и се чини добива поддршка, дека мистицизмот е “Безбедна” Патека до Највисокото, а пак магиката е опасниот пат кон најниското. Треба да се дадат неколку коментари по повод ова тврдење. Може да се сомневаме дали воопшто некоја вредна работа е безопасна, и може да […]

Есеи

Парсифал

РАЗОТКРИВАЊЕ НА ТАЈНАТА НА ГРАЛОТ Теодор Ројс I ВОВЕД Борба на Духовите Иако веќе изминаа 32 г. откако беше забележана свечената претстава Парсифал на Рихард Вагнер на сцената од театарот Бајрот, се покажува дека сега за првпат, при отворен пристап до ова големо дело, Германците почнуваат да покажуваат општ интерес за Парсифал. Истовремено со будењето […]

Есеи

Сонот на Скипион

Марко Тулиј Цицерон беше најстариот син на еден коњаник и не потекнуваше од благородничка фамилија. Беше роден во 105 п.н.е. и беше погубен од војниците на Антониј во 43 п.н.е. Патот до политичката слава за „новиот човек” (ниеден член од неговата фамилија не држеше магистрат во Рим) се одвиваше преку судството, и на 26 години […]

Есеи

Сексуално изразување

Прави што ти е волја и тоа нека биде цел закон Сексот е честа тема во Телемитските дискусии ширум светот. Многу е кажано за Кроулиевиот поглед на сексот и тој е обвинуван за сексуални перверзии и контроверзни сексуални експерименти. Неговиот љубовен живот бил дефинитивно необичен. Варирал од верен сопруг до секс‐магичар кој работел со проститутки. […]

Есеи

Златните стихови на Питагора

1. Прво обожавај ги Бесмртните Богови, бидејќи се одредени и наложени од Законот. 2. Почитувај ја заклетвата, потоа Хероите полни со добрина и светлина.. 3. На сличен начин почитувај ги Терестријалните Дајмони, давајќи им го обожавањето кое законски им следува. 4. Исто почитувај ги твоите родители и оние кои се најблиску поврзани со тебе. 5. […]

Back To Top