Category: Есеи

Есеи

Роуз Кели

Розата на Светот (Rose of the World) е посветена како сеќавање на Rose Edith Kelly. Rose Kelly беше родена на почеток од жештините на 23 јули, 1874 е.в. Таа беше постара сестра на Сер Gerald Festus Kelly, подоцнежниот Претседател на Кралската Уметничка Академија во Англија. Роуз Кели и Алистер Кроули се сретнаа во 1903 е.в. […]

Есеи

Fama Fraternitatis

Ова е клучниот документ на кој е заснован Розенкројцерскиот феномен. Прво беше издаден на германски во 1614 e.v., потоа во 1615 на латински, иако постојат некои манускрипти кои датираат од 1611. На Мудриот и Упатен Читател Мудроста (рече Соломон) за човека е бескрајно Богатство, зашто таа е Здив на Божјата Моќ и чисто Влијание кое […]

Есеи

In Nomine Babalon

Жените и Телемата by Aisha Qadisha Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон Како многу Телемитски жени се разочарував од забележаното женомрзие кое се провлекува низ некои од Кроулиевите дела. Ги слушав некои од браќата кои се ставаа во негова одбрана велејќи дека таквите духовити забелешки полни со женомрзие се балансирани […]

Back To Top